“Hallo, ik heet Jennifer Chin en ik kom uit Holland.”
“Holland?! Nee! Echt? Maar… je bent toch Aziaat…?! Uit Zuid-Korea, China?”
“Ja, ik ben Aziaat. Ik kom inderdaad uit China, maar ik ben geboren en getogen in Nederland.”
“Ooh… dus je bent geboren in Holland, en je ouders emigreerden van China naar Nederland?”
“Ehm… nee. Mijn vader is geboren in Suriname, een land net boven Brazilië en mijn moeder is in Indonesië geboren.
Dus ze zijn eerst van China naar die landen geëmigreerd en uiteindelijk naar Nederland.”
“Echt?! Wow… nu begrijp ik het…”
Zo ging dat ongeveer bij elke kennismaking hier op Gally. Ze zijn gewend dat als iemand uit dat land komt, je er ook echt vandaan komt. Voor mij was het wel beetje vreemd, want in Nederland is dat juist heel gewoon door de multiculturele samenleving. De mensen zijn meestal verbaasd, maar uiteindelijk maakt dat niet veel uit. Hier zie ik veel mensen uit verschillende landen, daardoor leer ik ook meer van hun cultuur en gewoonten.
In mijn vorige verhaal vertelde ik dat ik geregeld aanschoof aan de tafels in de cafetaria en dat ik ook leuke uitjes heb gehad. Een vriend die mij in mijn eerste weken in de VS zag, zei dat mijn ASL sterk vooruit is gegaan in amper een maand tijd. Ik kon na een week ASL leren al aardig gesprekken volgen en zelfs gesprekken voeren in ASL. Het heeft dus gewerkt om geregeld mensen treffen en van hen ASL leren. Dat ga ik komende tijd ook blijven doen, vanwege ASL en natuurlijk ook voor het plezier!
ASL is toch heel verschillend van NGT (Nederlands Gebarentaal), maar het handalfabet en een paar gebaren zijn vrijwel identiek. Hierdoor kon ik het snel leren, maar er zijn ook gebaren die juist andere betekenis hebben. Bijvoorbeeld ‘genieten’ in ASL, maar in NGT betekent dat juist ‘honger’… En ik zei “nee” toen een vriend me vroeg of ik het leuk vond. Of het gebaar ‘moe’ in ASL die in NGT ‘honger’ betekent. En het letter F (ASL) betekent in NGT het letter T, dus iemand vertelde eens over ‘farm’, maar ik las ‘tarm’. Ik dacht nog wel “Wat betekent dat? … Oja farm…”.
De laatste tijd merk  ik dat ik steeds beter word in het onderscheiden van de gebaren in ASL of NGT. En ik heb ook minder moeite met het lezen en schrijven van Engels, waar ik eerder langere tijd nodig heb om het te begrijpen of het op papier zetten. Maar… ik merk ook dat ik laatste tijd vaker moet nadenken hoe dat ging in NGT of zelf Nederlandse taal…
Ok, het Fall Semester 2012 is begonnen… Ik volg hier IVSP (International Visiting Student Program) en met dit programma mag ik zelf vakken kiezen die ik wil volgen. Dat zijn:
– Biology: Research Methods in Biology (we behandelen de papers en andere literatuur en we moeten ook een presentatie houden)
– Biology: Research Experiences (hier ga ik voor zo’n 10 uur werken in de lab en het is een soort stage)
– English: Writing for the Business and Professional World (dit zegt al genoeg)
– Communication: Intergroup Dialogue (discussiëren over verschillende topics binnen het dovenwereld, dit ga ik pas in oktober voor 2 maanden volgen)
– Speechreading and Communication Strategy (hier leer ik Engels liplezen ^_^ en andere communicatievaardigheden)
– Scubadiving (jep, ik ga leren duiken en Gally heeft eigen zwembad)
Wat ik ervan vind tot nu toe… het is hier aardig en goed te doen. En ik heb gelukkig wel aardige klasgenoten, dus het zit wel goed. Ik kan uiteindelijk er  pas iets over zeggen aan het eind van het semester.