De kleurrijke tijd van het studentenbestaan ligt alweer achter me. Dagen gevuld met borrels, studiegroepjes en colleges moesten mij klaarstomen voor de maatschappij. Als er één ding is wat ik heb geleerd van deze tijd, is dat je dat nooit als doel hoeft en moet stellen. Je studeert niet voor je werk en je maatschappelijke taken. Je bent student en wordt zo gevormd als persoon.
Nu terugkijkend op de afgelopen zeven jaar, aarzel ik hoe ik de gestelde vraag ‘Waarvan heb je het meest geleerd tijdens je studententijd’ kan beantwoorden. Verschillende beelden schieten door mijn hoofd: De vele contacten die ik heb opgedaan. De gesprekken tot diep in de nacht, waar nagenoeg geen onderwerp werd overgeslagen. De verschillende studiegroepen, waarbinnen boeken werden verslonden. Of waren het gewoon de colleges en de werkgroepen die mij vormde tot de persoon die ik nu ben? Deze veelheid aan voorbeelden laat zien dat de studententijd de ruimte biedt om je eigen leven in te vullen. Je kunt je op allerlei verschillende manieren ontwikkelen.
Het zijn echter niet de specifieke activiteiten of vakken geweest die doorslaggevend zijn in mijn ontwikkeling van de afgelopen zeven jaar. Natuurlijk is het belangrijk om bepaalde vaardigheden te leren en om je analytische vermogens aan te scherpen. Vanzelfsprekend is het handig om organisatorische ervaring op te doen bij de studentenvereniging en te trainen in debatteren en discussiëren. Maar hiermee pak ik de kern van mijn verandering niet. Het gaat er namelijk om dat je geraakt wordt door datgene waar je mee bezig bent. Ik kwam het studentenleven in met een set overtuigingen. Mijn verwachting was dat ik meer zou leren en zo beter vorm zou kunnen geven aan al datgene waar ik toen al voor stond. Dan zou ik echt wat leren. De verwachte groei in eenduidigheid heeft gelukkig niet plaatsgevonden. Nu zou ik eerder zeggen dat ik minder weet dan voor mijn studententijd. Door ieders mening serieus te nemen, werd ik namelijk minder overtuigd van mijn eigen vastomlijnde gelijk. Dit betekent niet dat ik mijn overtuigingen overboord heb gegooid, maar wel dat ik beter kan relativeren en zo ook opener in het leven kan staan.
Ben ik nu uitgeleerd? Nee, dat zeker niet. De studententijd is een prachtige periode waarin veel kan worden geleerd en waarin veel verandert. Toch heb ik niet het idee dat de levendige verandering is voorbehouden aan deze periode. Elke dag en elke ontmoeting geeft weer nieuwe inzichten. Misschien is dat wel wat ik van het studentenleven heb geleerd.