Aandacht voor levensvragen van studenten
Vrijdag 13 november 2015, de première van de film “Studentenpastoraat. Over wie ze zijn en waarom” tijdens de generale synode van de protestantse kerk in Utrecht. In de door Maarten van Vliet geproduceerde film wordt het belang van het studentenpastoraat in zijn diversiteit (protestants, katholiek, humanistisch) verbeeld. De film vertelt het verhaal van een student, levend in de hektiek van de laat-moderne samenleving en op zoek naar een plek waar aandacht en tijd voor haar is. Het studentenpastoraat is die plek voor menig studerende in meer dan tien steden in Nederland. Door bezuinigingsmaatregelen worden op dit moment enkele protestantse plekken in hun bestaan bedreigd. Hoog tijd om de verdienste van het studentenpastoraat voor het voetlicht te brengen van de synode en van een groter publiek. Het studentenpastoraat levert immers een wezenlijke bijdrage aan de vorming van een nieuwe generatie intellectuele leidinggevenden. Zo wordt in een terugblik in de film ook onder-streept door CEO van Energienetwerk Aliander Peter Molengraaf waar hij spreekt over zijn ontmoeting met het studentenpastoraat: “Voor de echte levensvragen is het nog steeds moeilijk om op internet een antwoord te vinden”.
Levensbeschouwelijke tradities
In een samenleving waar zinzoekers rondlopen, ook onder studerenden, is de aanwezigheid van een luisterend oor en aandacht voor de zinvraag van belang. Veel studentenpastoraat is in universiteitssteden georganiseerd vanuit de levensvragen die bij studenten leven op het terrein van cultuur, maatschappij, politiek en religie. Studentenpastores putten uit levensbeschouwelijke tradities waar die grote vragen al eens gesteld zijn en waar antwoorden voorradig zijn om samen over na te denken. In groepsactiviteiten komen zaken als verliesverwerking, time-management en geloofsoriëntatie aan bod. Daarnaast vinden op individuele basis levensvormende gesprekken plaats met goed opgeleide pastores.
“Studentenpastoraat is een werksoort die zichzelf voortdurend uitvindt”, zegt pastor Joline van Poppel in de film. Daar ligt volgens haar ook de kracht, waardoor de afgelopen jaren zoveel studenten hun plek bij het studentenpastoraat vinden. “Hoe kun je van betekenis zijn voor deze generatie?” is een vraag die geregeld door de pastores wordt gesteld.
Rollercoaster van de tijd
Dat die aansluiting regelmatig wordt gevonden, verwoordt de studerende aan het einde van de film, als ze na het contact met het studentenpastoraat verzucht: “Ik denk nu dat tussen doen en doen denken zit. Bezinning naar mezelf toe. En keuzes maken, bewust – en niet omdat de rollercoaster van de tijd je die keuzes door de strot duwt”.
Studentenpastoraat is te vinden op de universiteiten en hogescholen in Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Eindhoven, Enschede, Den Haag, Deventer, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Utrecht, Tilburg, Wageningen en Zwolle. En is zowel nationaal als internationaal georiënteerd.
Voor meer informatie over het studentenpastoraat, en het aangeboden programma, kijk op www.studentenpastoraat-nederland.nl. De 8 minuten film “Studentenpastoraat. Over wie ze zijn en waarom” is daar ook vanaf 13 november 2015 te vinden.