– Rob van Waarde –

Wie langdurig alleen naar een doel toe werkt loopt het risico het niet te halen.
Op school en universiteit, maar ook bij beoordelingsgesprekken is er weinig aandacht voor het team en ligt de nadruk vooral op individueel functioneren of juist op competitie. Maar samenwerking in een groep is wezenlijk voor werkplezier en resultaten op lange termijn. Dat is ook de reden dat we bestuurstrainingen aanbieden aan studie- en studentenverenigingen.
Twee jaar geleden heb ik een tijd lang alleen de (hoofd)verantwoordelijkheid gehad voor mijn werkplek in het studentenpastoraat. Dat gaf veel vrijheid, maar uiteindelijk miste ik toch het plezier van iets samen doen. Dat je samen een bepaalde visie vormgeeft, geeft daaraan ook meer betekenis.
Dat merkte ik met de komst twee collega’s. In de aanloop naar een grote activiteit namen zij de voorbereiding op zich. Voor hen was dat goed, want ze konden hun eigen creativiteit in de praktijk brengen zonder gehinderd te worden door mijn eerdere ervaringen. En ook voor mij was het goed. Door de organisatie over te laten aan mijn nieuwe collega’s ontstond een gedeelde verantwoordelijkheid. Het hangt niet van mij, of van een van ons, alléén af.
Samen werken aan een doel betekent dat je bent opgenomen in een groter team, een groter geheel. Dat gaat niet vanzelf. Het is een kunst op zich om met fricties om te gaan, met het feit dat de ander of jijzelf iets niet kunt, en met feit dat er keuzes vóór je gemaakt worden. Toch is samenwerken ook een grote bron van zingeving voor teamleden. Of je team je nu bevestigt of tegenspreekt in de keuzes die je maakt, je deelt het doel waar je je op richt.
Iedereen heeft een eigen perspectief, een manier van kijken naar de zaak, een eigen blik. Die manier van kijken komt voort uit persoonlijke ervaring, uit de waarden iemand zich heeft eigen gemaakt. Iedereen heeft daarom in principe altijd waarde toe te voegen. Hoewel twee verschillende waarden wel een keuze noodzakelijk kunnen maken, zal dat in principe altijd een meer doordacht besluit zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat je een grotere toegevoegde waarde biedt aan de mensen op wie je je richt.
Het komt erop aan te oefenen om open te staan voor elkaar. Op het ene moment ben jezelf degene die een grote bijdrage levert, op een ander moment lift te mee op de inbreng van anderen. Samenwerken vraagt erom de anderen, en hun bijdrage aan het geheel, te ontvangen. Pas dan wordt duidelijk wat je eigen specifieke betekenis is. Dat wil zeggen: wat je hebt bij te dragen aan het team, wie je zelf bent en welke betekenis je hebt, ontdek je in een team.
Wil je met je bestuur investeren in jullie als team, lees dan hier meer over de LSETrainingen voor besturen die we bieden, of mail naar robvanwaarde@gmail.com.