– Constanze Borchert –

Na een semester in Leiden ben ik nu terug in Stuttgart en ik vraag me af of iets nu anders is dan voor mijn uitwisselingssemester. Ik ben terug in mijn oude kamer, ontmoet de zelfde vrienden en niet veel is veranderd als ik naar mijn wereld kijk. Maar ik voel me nu anders. Ik heb een heel half jaar veel nieuwe dingen gezien, een nieuwe taal geleerd, heb kennis met nieuwe mensen gemaakt, in een andere cultuur geleefd en was in deze tijd weg van mijn Duitse routines. Nu vraag ik me af: wat wil ik veranderen? Wat past nog bij mij? Wat moet ik doen, vooral ook omdat ik in mijn Duitse leven en routines merk, dat er in mijn uitwisselingssemester werkelijk iets gebeurd is en ik nu de wereld een beetje anders zie.
Ik denk dat er veel parallellen zijn tussen mijn ervaring en Pinksteren. Die gebeurtenis had ook Jezus’ leerlingen veranderd, niet zozeer uiterlijk, maar wel geestelijk. Ze hebben heel veel geleerd van Jezus, en hebben Pasen en Hemelvaartsdag meegemaakt. Nu kunnen zij eindelijk ook terug naar thuis en terug naar ze werk en routines gaan. Maar dat doen zij niet. Zij beginnen over Jezus en zijn verhaal te vertellen en zij geven een nieuwe routine en taak vorm in hun leven.
Een uitwisselingssemester is misschien niet zo’n ingrijpende gebeurtenis. Maar het is een gebeurtenis in mijn leven en ik wil me daardoor ook graag laten veranderen en mijn routines aanpassen. Net zoals mijn ervaring met God mijn leven ook al eerder steeds veranderd heeft en veranderen zal.