Beste lezers,

Dit is de laatste blog die ik schrijf voor Rapenburg100. Mijn jaar hier zit er op en ik ga mijn reis elders voortzetten. Voor nu een laatste inkijkje in hoe ik tegen de huidige situatie aankijk.

De corona tijd. Naast de welbekende vragen over ziekte en lijden hier ook een ander perspectief. De kroontijd noemde Ralph Nelissen het. Een tijd waarin het mogelijk is naar binnen te keren en je innerlijke koning weer op te zoeken. Normaal gesproken zijn we constant in de weer. Dagen zitten volgepland en we zijn continue op zoek naar het volgende of betere. Wellicht is dat proces nu enigszins geforceerd tot een halt gekomen. Voor velen van jullie is er een open ruimte ontstaan, of in elk geval meer ruimte.

Meer ruimte vraagt ook om meer bezinning. Als er meer ruimte komt in je leven komen ook alle oude patronen naar boven. Zo zie je jezelf weer netflixen, veel eten of bijvoorbeeld de hele dag niksen. Als er niemand achter je broek aanzit en je normale verplichtingen wegvallen of online gaan, waarvoor doe je het dan allemaal nog? In die zin kan deze tijd ook best confronterend zijn. Toch is het een uitgelezen kans om eens wat meer naar binnen toe te gaan met je aandacht en af te stemmen op jezelf. Als er meer ruimte komt kun je je weer gaan afvragen wat je nu eigenlijk wilt met je leven. Leef je zoals je wilt leven? Ben je blij met je relaties? Je studie?

In deze rumoerige tijd die enerzijds dus veel met onze samenleving doet, verschijnt er ook een kans om tot heroriëntatie te komen. Zo’n crisissituatie als dit is ongekend. De hele wereld komt tot rust. De natuur herstelt en er is ruimte en tijd. De meeste levensvragen hebben dat ook echt nodig: tijd en ruimte. De tijd om als zaadje in ons te ontkiemen en langzaam te groeien en te wortelen. Neem de tijd om alles wat je de afgelopen jaren hebt meegemaakt even te laten zakken. Wellicht kun je opschrijven wat je de afgelopen 5 jaar allemaal geleerd hebt. Wat je ontvangen hebt van het leven of van anderen. Of wellicht is dit het moment om je kasten uit te ruimen, dat schilderij te maken dat je wilde of juist even helemaal lekker niks te doen.

In elk geval wens ik je veel liefde toe in deze tijd.

Het ga jullie goed.

Patrick