Levendig boek over studentenpastoraat uitgebracht

Walther Burgering heeft in zijn vertrek een mooi werk achtergelaten: Zinzoeken en Zijn, 12 interviews over het belang van de werksoort studentenpastoraat. Zinzoeken en zijn is een weergave van gesprekken met studentenpastores verspreid over 12 studentensteden in Nederland, waaronder Leiden. De interviews zijn afgenomen door Walther Burgering en mede door Lianne van Dijk verwerkt tot toegankelijke teksten over het leven van studenten en de betekenis die het studentenpastoraat hierin kan hebben.

De studentenpastores spreken over levenskeuzes, life coaching, omgaan met stress, rouw en verdriet, zoektochten naar levens- en zingevingsvragen en vele andere onderwerpen die het leven van een student bepalen. In alle gesprekken komt het levensbeschouwelijk perspectief als andere kijk op de wereld van studenten én van het hoger onderwijs aan de orde. Dit levert een levendige aaneenschakeling op van verhalen over deze weinig beschreven wereld.

Interviewer Walther Burgering kent van binnenuit het werken voor en met studenten. Bij Rapenburg 100 in Leiden werkte hij tot nu toe in teamverband met Nederlandse en internationale studenten. Onder het motto ‘Veelvormend in persoonlijke ontwikkeling’ begeleidt het multi-levensbeschouwelijke team studentenpastoraat honderden studenten individueel en in groepen. Zij geven leiderschapstrainingen, cursussen en houden persoonlijke gesprekken over levens- en zingevingsvraagstukken.

Samen geven zij vorm aan cursussen zoals Omgaan met Verlies, een meditatiegroep, de maaltijdgroep Food for thought, Klooster- en bezinningsweekenden, Geloofsoriëntatie en Green Kitchen.
“Ik heb vooral veel geleerd van studenten die opkrabbelen na een fase van rouw”, zegt hij. “De veerkracht en volharding bij hen zijn magistraal. Ik heb genoten van hoe zij elkaar – in de Omgaan met Verliesgroep – van goede adviezen hebben voorzien, beter dan wij als begeleiders konden geven. Ik ben blij dat ik daaraan mijn bijdrage heb kunnen leveren door een veilige plek te creëren, waar studenten tot spreken worden gebracht.”

Zinzoeken en zijn. 12 interviews over het belang van de werksoort studentenpastoraat is uitgegeven bij Fortmedia en verkrijgbaar bij de boekhandel of bestelling via waltherburgering2013@gmail.com. Op dit zelfde mailadres is ook een presentexemplaar aan te vragen voor recensie. Het nawoord is geschreven door lekendominicaan Erik Borgman onder de titel: “studentenpastores moeten bezig zijn met de alternatieven voor de gevolgen van de prestatiecultuur.”


Walther Burgering
is katholiek pastor-diaken. Meer over zijn werkplekken is te vinden op: www.rkwestland.nl, www.rapenburg100.nl en www.pastorwaltherburgering.nl (blogs).

Lianne van Dijk is schrijver, publicist en begeleider van projecten op het gebied van geloof, maatschappij en gemeenschapsvorming. Zij was o.a. in 2017 projectleider van het landelijk project ‘Borders and Bridges’ van de samenwerkende studentenpastoraten in Nederland. Meer over haar werk op: www.liannevandijk.nl.